Director /

L’onada (La ola)

***** 6 NOMINACIONS ALS "PREMIOS MAX" 2014: MILLOR ESPECTACLE DE TEATRE / MILLOR DIRECTOR / MILLOR ACTOR / MILLOR ESCENOGRAFIA / MILLOR VESTUARI / MILLOR IL.LUMINACIÓ

***** NOMINAT A 4 "PREMIS BUTACA" 2013 INCLOENT-HI MILLOR MUNTATGE TEATRAL (XIX EDICIÓ PREMIS DE TEATRE DE CATALUNYA)

INFO / CRÈDITS


L’ONADA (LA OLA) ÉS UN ESPECTACLE CREAT PEL DIRECTOR TEATRAL MARC MONTSERRAT DRUKKER I EL DRAMATURG IGNACIO GARCÍA MAY, A PARTIR DE L’EXPERIMENT AUTÈNTIC QUE VA PORTAR A TERME EL PROFESSOR RON JONES EL 1967. A DIFERÈNCIA D’ALTRES PROJECTES ANTERIORS INSPIRATS PER AQUESTA HISTÒRIA, AQUESTA OBRA DEL MARC I L'IGNACIO NO VOL FER SERVIR L’ANÈCDOTA CENTRAL PER CONSTRUIR UN THRILLER MÉS O MENYS CONVENCIONAL, SINÓ SEGUIR ELS FETS DE LA MANERA MÉS FIDEL POSSIBLE, TAL COM VAN SER CONSIGNATS EN EL SEU MOMENT PEL PROPI JONES EN DIVERSOS ARTICLES I ENTREVISTES, I RECOPILATS MÉS ENDAVANT PER DIVERSOS EXALUMNES QUE VAN PARTICIPAR EN L’EXPERIMENT. NO ES TRACTA, DONCS, D’UNA ADAPTACIÓ DE CAP PEL·LÍCULA, SINÓ D’UN TEXT ORIGINAL PRODUCTE DE LA INVESTIGACIÓ MÉS EXHAUSTIVA. PER A AIXÒ HA ESTAT NECESSARI INVERTIR UN LLARG PERÍODE D’ESTUDI I REFLEXIÓ SOBRE ELS MATERIALS, QUE EN EL CAS DEL MARC HAN ESTAT DIVERSOS ANYS. EN AQUEST SENTIT, DIRECTOR I DRAMATURG AGRAEIXEN PARTICULARMENT LES APORTACIONS DE PHILIP NEEL I MARK HANCOCK, PARTICIPANTS ORIGINALS DE L’EXPERIMENT, I DEL PROPI RON JONES, AMB ELS QUALS HAN MANTINGUT CONTACTE PERSONAL A L’HORA DE CONSTRUIR LA PEÇA. ÒBVIAMENT, I PER MOTIUS DRAMATÚRGICS, HA ESTAT NECESSARI CANVIAR ALGUNS DETALLS (NOMS, SITUACIONS) I COMPRIMIR EL NOMBRE D’ESTUDIANTS IMPLICATS EN EL PROJECTE. QUE AQUEST ESPECTACLE, QUE EN RESUM TRACTA DE LA LLIBERTAT, S’ESTRENI EN UN TEATRE QUE PORTA AQUEST NOM ÉS UNA BONICA CIRCUMSTÀNCIA.

EQUIP ARTÍSTIC  I REPARTIMENT

CREAT PER:
MARC MONTSERRAT DRUKKER / IGNACIO GARCÍA MAY
BASAT EN L'EXPERIMENT REAL DE RON JONES

TEXT: IGNACIO GARCÍA MAY

IDEA I DIRECCIÓ: MARC MONTSERRAT DRUKKER

(TRADUCCIÓ DEL CASTELLÀ: CRISTINA GENEBAT)

ESCENOGRAFIA: JON BERRONDO

VESTUARI: MARÍA ARAUJO

IL.LUMINACIÓ : ALBERT FAURA

SO: FRANCISCO GRANDE / IGOR PINTO

VÍDEO: XAVIR BERGÉS

CARACTERITZACIÓ: TONI SANTOS

INTÈRPRETS: EDUARD FARELO (RON JONES) / BORIS CARTES / MALCOM MCCARTHY/ MARTA OSSÓ / ALBA RIBAS / ANDREA ROS / MARTÍ SALVAT / JOAN SUREDA / JORDI ROYO (VEU EN OFF)

AJUDANT DIRECCIÓ: TONI GONZÁLEZ LILLO

AJUDANT ESCENOGRAFIA: JOSE NOVOA

AJUDANT VESTUARI: MIREIA LLATGE

ARXIUS VÍDEO: FEDERICO SZARFER

REGIDORA: MARIA ROSALES

SINOPSI

L'ONADA (LA OLA) ÉS LA HISTÒRIA DE L'EXPERIMENT QUE VA PORTAR A TERME EL JOVE I CARISMÀTIC PROFESSOR RON JONES A CALIFÒRNIA, ALS ANYS SEIXANTA. LA GUERRA DEL VIETNAM, LA MÚSICA ROCK I LES MARXES ANTIRACISTES DEL DR. LUTHER KING SÓN A TOTES LES CONVERSES. RON JONES ÉS PROFESSOR D’UN INSTITUT I INTENTA ENSENYAR ALS SEUS ALUMNES D’HISTÒRIA COM ES VA PODER FORJAR LA SOCIETAT QUE VA DONAR PEU, A L’ALEMANYA DELS ANYS 30 I 40, AL NAZISME I ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ I EXTERMINI. PER FER-HO ENGEGA UN EXPERIMENT: DURANT DIVERSES SETMANES ELS ALUMNES HAURAN DE SEGUIR UNES NORMES ESTRICTES QUE ELS PERMETRAN EXPERIMENTAR, DES DE DINS, I EN PRIMERA PERSONA, QUE FÀCIL QUE ÉS CONVERTIR-SE EN PART D’UN APARELL TOTALITARI. ELLS ACCEPTEN, PRIMER A DESGRAT I DESPRÉS AMB UN ENTUSIASME PROGRESSIU, FINS AL PUNT QUE EL PETIT EXPERIMENT CORRE EL RISC D’ESCAPAR-SE DE LES MANS DE JONES…

IDEA, COCREADOR  I  DIRECTOR
2013 I 2014
ESTRENA MUNDIAL: TEATRE LLIURE DE GRÀCIA, 14 DE MARÇ DEL 2013.
REPOSICIÓ: 2014.
PRODUCCIÓ: TEATRE LLIURE

AMB: EDUARD FARELO (RON JONES) / BORIS CARTES / MALCOM MCCARTHY / MARTA OSSÓ / ALBA RIBAS / ANDREA ROS / MARTÍ SALVAT / JOAN SUREDA

LO MEJOR DE 2013.
(L’ONADA: ESCOLLIT PELS CRÍTICS D’ “EL CULTURAL” COM UN DELS 10 MILLORS MUNTATGES TEATRALS D’ ESPANYA DE 2013)

EL CULTURAL  ( EL MUNDO )

EN EL ABSOLUTAMENTE DEVASTADOR, IMPACTANTE, ATEMORIZANTE Y, POR OTRA PARTE, MAGNÍFICO ESPECTÁCULO PRESENTADO RECIENTEMENTE EN EL LLIURE DE GRÀCIA, L’ONADA, SE MUESTRA LA FACILIDAD CON LA QUE SE PUEDE INDUCIR A LOS JÓVENES ESTUDIANTES A CONVERTIRSE EN AUTÉNTICOS FASCISTAS. EXISTE ALGÚN LIBRO, ALGUNA PELÍCULA SOBRE EL TEMA PERO NADA TAN FIDEDIGNO Y PROFUNDO COMO EL ESPECTÁCULO QUE HA DIRIGIDO MARC MONTSERRAT DRUKKER TRAS AÑOS DE INVESTIGACIÓN SOBRE EL TEMA (…) LA EXPERIENCIA ENVUELVE Y SOBRECOGE A LOS ESPECTADORES (…) Y EL ESPECTÁCULO NOS FASCINA Y NOS SOBRECOGE.

EL MUNDO / MARÍA JOSÉ RAGUÉ-ARIAS

LES CINC ESTRELLES DE LA PLATEA 2013
L’ONADA: MARC MONTSERRAT  DRUKKER VA TRIOMFAR AL LLIURE AMB LA SEVA VERSIÓ DE L’EXPERIMENT REAL QUE ELS ANYS 60  VA FER EL PROFESSOR RON JONES.
(ELS CRÍTIC S D’ “EL PERIÓDICO” HAN SELECCIONAT L’ONADA COM UN DELS  5  MILLORS MUNTATGES TEATRALS QUE   HAN FET TEMPORADA A BARCELONA EL 2013)

EL PERIODICO (ICULT)

ELS  20 MILLORS MUNTATGES DE L’ANY.
(L’ONADA: ESCOLLIT PELS CRÍTICS DEL “DIARI ARA” UN DELS 20 MILLORS MUNTATGES NACIONALS  O INTERNACIONALS PRESENTATS A CATALUNYA AL 2013, EN 4a POSICIÓ)

DIARI ARA (PLAY)

TRIUNFA EN  EL LLIURE LA OLA, DE IGNACIO GARCÍA MAY, SOBRE EL “EXPERIMENTO TOTALITARIO” DE RON JONES, CON UN ENÉRGICO EDUARD FARELO, A LAS ORDENES DE  MARC MONTSERRAT DRUKKER.

EL PAÍS / MARCOS ORDÓÑEZ

EL DIRECTOR, MARC MONTSERRAT DRUKKER, PEL QUE SABEM ÀNIMA DEL PROJECTE, DEMOSTRA UN BON DOMINI DEL MOVIMENT I DE LA POSADA EN ESCENA, UN AFINAT SENTIT DEL RITME DRAMÀTIC I RESOL AMB EFICÀCIA EL REPTE DE FER CREÏBLES UNS ALUMNES/ INTÈRPRETS MOLT JOVES. TOTS ELLS PRECISOS I SEGURS. ENHORABONA. BRILLANT EL FINAL DE L’OBRA. (…) L’ONADA ÉS UNA FUNCIÓ D’OBLIGADA VISITA PER ELS JOVES, QUE A MÉS GAUDIRAN, I UN ESPECTACLE RECOMANABLE PER A TOTS ELS PÚBLICS.

TIME OUT BARCELONA / SANTI FONDEVILA

VET AQUÍ UNA MOSTRA DE TEATRE-DOCUMENT RIGORÓS, ESTRENAT AL LLIURE DE GRÀCIA COM L’ONADA (…) L’ALUMNAT QUE INTERVÉ A L’ESPECTACLE ESDEVÉ UN CONJUNT COHESIONAT, AL QUAL EL DIRECTOR MARC MONTSERRAT HA DOTAT D’UN SENTIT BEN PRECÍS DE LA PROGRESSIÓ DRAMÁTICA.

LA VANGUARDIA / JOAN-ANTON BAENACH

CON EL ESTRENO DE L’ONADA, ESA VIVENCIA HA LLEGADO CON ÉXITO AL LLIURE DE GRÀCIA GRACIAS AL TRABAJO EXHAUSTIVO DEL DIRECTOR MARC MONTSERRAT DRUKKER, CON EL APOYO DEL DRAMATURGO IGNACIO GARCÍA MAY. NO MENOS ENTUSIASTA Y PLAUSIBLE ES LA LABOR DE UN REPARTO QUE CAPITANEA UN ENTREGADO Y SÓLIDO EDUARD FARELO (RON JONES) AL LADO DE UN CONVINCENTE PELOTÓN DE JÓVENES INTÉRPRETES DE NUEVA OLA. (…) EN DEFINITIVA, UN ESPECTÁCULO NECESARIO.

EL PERIÓDICO / JOSÉ CARLOS SORRIBES

QUÉ MEJOR CRÍTICA DE L’ONADA QUE LA REACCIÓN DE DOS DE LOS ARTÍFICES ORIGINALES DEL EXPERIMENTO TRAS LA PRIMERA FUNCIÓN. RON JONS Y MARK HANCOCK, ACOMPAÑADOS POR SUS ESPOSAS, ACUDIERON  AL ESTRENO Y APLAUDIERON UN BUEN RATO DE PIE, VISIBLEMENTE EMOCIONADOS.

EL PAÍS / BEGOÑA BARRENA

INQUIETANT EXERCICI DE TEATRE DOCUMENT. (…) INDISPENSABLE.

EL PUNT AVUI / JORDI BORDES

EL RESULTADO ES EL FABULOSO ESPECTÁCULO QUE PUEDE VERSE EN EL LLIURE DE GRACIA, CAUTIVADOR COMO POCOS Y DE AQUELLOS QUE TE DEJAN DÍAS Y DÍAS DÁNDOLE VUELTAS A LO QUE HAS VISTO SOBRE EL ESCENARIO.  EL ACIERTO DE LA VERSIÓN DE L’ONADA DE EL LLIURE ES IR MÁS ALLÁ DE ESE ATRACTIVO CINEMATOGRÁFICO Y DE LAS CONSECUENCIAS DEL EXPERIMENTO. Y NO SÓLO ESO, SINO QUE ADEMÁS ES UNA OBRA QUE FUNCIONA COMO UN RELOJ (…) ES UNA DE LAS MEJORES OBRAS DE LA TEMPORADA: ENTRETENIDA, INTERESANTE, INTRIGANTE Y, ADEMÁS, PEDAGÓGICA Y REFLEXIVA. ¡LE DESEAMOS LARGA VIDA A L’ONADA.

WEB NOTODO.COM / PEP BARBANY

UN EXPERIMENT DE PSICOLOGIA SOCIAL DEL 1967 ES CONVERTEIX EN BON TEATRE PER PENSAR (…) PER A MÉS RESPOSTES EL MILLOR ÉS ANAR AL TEATRE LLIURE DE GRÀCIA, QUE AQUESTS DIES S’HA CONVERTIT EN UNA AULA DE PSICOLOGIA SOCIAL. ÉS UN SUGGERIMENT SENSE TRAMPA.

DIARI ARA / JUAN CARLOS OLIVARES

 @FilmBayona CONTUNDENTE ALEGATO EN FAVOR DE LA EDUCACIÓN Y CONTRA LA MANIPULACIÓN. IMPRESCINDIBLE

@albert_miret   INQUIETANT. PARÀBOLA SOBRE LA FRAGILITAT DEL SISTEMA. IMPRESCINDIBLE.SÀVIA DIRECCIÓ ACTORAL.L’HAURIA DE VEURE TOTHOM

@guillemclua  UNA NOVA GENERACIÓ D’ACTORS HA NASCUT #LONADA AL @TEATRELLIURE S’HA DE VEURE

Els comentaris estan tancats.