Biografia i CV /

DESCARREGAR CV COMPLERT (PDF): FES CLIC AQUÍ

© David Ruano

Barcelona, 1970. Es forma a Londres, durant 4 anys, a les prestigioses escoles , de teatre musical, interpretació i mim: “London Studio Centre”, “Royal Academy of  Dramatic Art” (RADA) i  “Mime Centre”, becat pels propis centres amb les prestigioses beques “Tom Merriefield Scolarship” i “Nathaniel Memorial Scolarship”.

Aquesta temporada: Ha dirigit l’estrena mundial de la versió teatral del Relato de un náufrago de Gabriel García Márquez, adaptada conjuntament amb Ignacio garcía May. Muntatge protagonitzat per Emilio Gutiérrez Caba Àngel Llàcer que s’ha convertit en un dels grans èxits del Teatre Lliure del 2016 amb un 95% d’ocupació / Ha cocreat i dirigit l’espectacle Breed and Rescue (Cria i rescata) escrit i composat per Stephanie Weisman al teatre The Marsh (San Francisco) / I ha dirigit i realitzat la dramatúrgia del monòleg “De passada…” de Pepita Ruestes, estrenat el Teatre de l’Escorxador de Lleida.

Recentment: Ha creat i dirigit  el concert-espectacle I Want to Be a Diva per la Festa de le Música del Festival Castell Perelada (30 aniversari) interpretat per Albert Guinovart, la soprano Sara Blanch (guanyadora de 7 premis Viñas 2016) i el Cor Amics de la Unió, entre d’altres. / Ha treballat com Director Resident de Sister Act, el musical, dirigit per Carline Brouwer i produït per Whoopi GoldbergStage Entertainment i El Terrat. Estrenat al Teatre Tívoli de Barcelona a l’octubre de 2014, i deprés d’una gira per Espanya, va finalitzar al Nuevo Teatro Alcalá de Madrid el maig del 2016. / Dins el marc del Festival Frinje’15  Madrid, crea, conjuntament am l’ Ignacio García May, el laboratori Redesoci@les que ell mateix dirigeix.

Últims treballs com a Director: Un nou muntatge de LA OLA (L’onada) al  Centro Dramático Nacional (Teatro Valle-Inclán), pel que va se nominat per la Asociación de Directores de Escena de España com a finalista als PREMIOS ADE dE DIRECCIÓN 2015. Un espectacle produït pel mateix CDN, ideat i dirigit pel Marc, amb text d’Ignacio García May, creat conjuntament a partir de l’experiment autèntic de Ron JonesL’estrena mundial de L’onada al Teatre Lliure de Gràcia, va ser un dels grans èxits de la temporada 2012/13 (100% d’ocupació) i es va reposar, amb el mateix èxit, la 13/14. Va ser escollit per la crítica com un dels 10 millors muntatges teatrals d’Espanya de 2013 i nominat amb 6 candidatures als PREMIOS MAX 2014, incloent-hi Millors Espectacle de Teatre i Millor Direcció. / El musical  Monty Python’s Spamalot a Mèxic DF (Teatro Aldama) 2011-12 amb gran èxit de crítica i públic / Després de la pluja de Sergi Belbel (Teatre de l’ Escorxador de Lleida) 2012 / L’espectacle Ticket de la Cia. Clownic (Tricicle2) 2011-Act. del que també n’és coautor (Estrenada al festival COS de Reus, Teatre Fortuny), actualment en gira  per Catalunya, Espanya i França.

© Federico Szarfer

També ha Dirigit:  Sombra y Cuna (monòleg interpretat per Rossy de Palma) al Centro Dramático Nacional (CDN) 2003 / Chicago, el Musical al Teatre Arnau (PREMI DE LA CRÍTICA AL MILLOR ESPECTACLE DE TEATRE MUSICAL 1996 -97) / L’espectacle Grottesco, del Circ Circòmic de Monti & Cia. (Fórum 2004); l’òpera Bastià & Bastiana (PREMI SAN MIGUEL AL MILLOR ESPECTACLE DE LA FIRA DE TÀRREGA 2006)Mon Genetde la Cia. Roberto G. Alonso (GREC 2005)/ Miraveus amb la Cia. Pep Callau 2005-07 / La lectura dramatitzada Les cinc-centes i una nits, interpretat per Rosa Renom (Teatre Bartrina) 2007.

Com a Director i Cocreador destacaríem: L’espectacle Èxode de la Cia. PepaMontiNan, (Producció CAER, Teatre Bartrina) 2011 / Fools Folls, klowns de luxe, de Monti & Cia. (Teatro de La Abadía de Madrid i Teatre Borràs, GREC 2000) / L’espectacle Muntaner cantonada Broadway  (Sala Muntaner) 1998.

Al 2014 va col·laborar amb la Kulbik Dance Company (Kanga Valls) com a Dramaturg del seu espectacle de dansa urbana Camins, estrenat a la Sala MAC del Mercat de les Flors.

Ha estat Director Resident  i/o Ajudant de Direcció de:  Spamalot dir. Tricicle (Teatre Victòria, Barcelona i Teatre Lope de Vega, Madrid) 2008-09 / Grease dir. Ricard Reguant (Nuevo Teatro Alcalá, Madrid) 2008-09 / Mentiders dir. Abel Folk (Teatre Borrás) 2006-07 / Maria Rosa dir. Ángel Alonso (TNC) 2004 / Mals d’amor d’una gata francesa dir. Alfredo Arias i Marilú Marini (TNC) 2000 / Terra baixa dir. Ferran Madico (TNC) 2000 / “Blood Wedding”  (Bodas de sangre) dir. Yuval Zamir (Bridge Lane Theatre, Londres) 1992 .

Coordinador Artístic o Supervisor Artístic de: Confidencias (Centro Dramático Nacional) 2003 / Tarantos, el musical dir. Emilio Hernández (Barcelona Teatre Musical i Teatro Albéniz, Madrid) 2004-05 / Els espectacles Garrick 100% Tricicle de la Cia. Clownic (Tricicle2) durant el 2009 i 2010/ L’espectacle Lava de la Cia. belga  Studio Orka (Teatre Lliure) 2012.

© Jorge Astorga

Coma a Coach d’actors destacaríem la sèrie de 13 capítols de Tricicle, Més Dinamita, 2009.

Així mateix ha Coreografiat diversos números musicals i de claqué dels espectacles que ha dirigit o participat.

Al 2010 l’AADPC li encarrega la creació i elaboració dels continguts i pla d’usos del “Projecte de la Fàbrica de Creació l’Escocesa”. Un espai de creació i formació per als actors i directors professionals de Catalunya. Un projecte per a l’Ajuntament de Barcelona.

Va ser Director Arístic i Gerent d’Espectacles del Warner Bros. Park, Madrid, responsable de la creació, desenvolupament i Direcció Artística de Departament d’Espectacles durant les dues temporades inaugurals, del 2001 al 2003 / Posteriorment va ser Adjunt de Jordi González, Director General de Continguts de Focus, 2003-04.

Com a Intèrpret: Després d’actuar en nombrosos espectacles a Anglaterra, ha treballat entre d’altres, amb els directors: Josep Maria Flotats (Cal dir-ho?, Teatre Poliorama) 1993-94 /  Sergi Belbel (El Mercader de Venècia, Teatre Poliorama, CDGC) 1994-95 / Adolfo Marsillach (L’auca del senyor Esteve,  TNC) 1997-98 /  Mario Gas (Guys & Dolls, TNC) / Ferran Madico  (Terra baixa, TNC) 2000-01 / Abel Folk  (Mentiders, Teatre Borràs) 2005-06/  Joan Font  (Tren de somnis , TNC) 2007-08. Al cine amb José Luis Guerin (Tren de sombras) 1995, / David Marqués  (Cualquiera) 1999. I en el món de la publicitat amb directors-es de prestigi com Isabel Coixet i Albert Cruells.

Entre l’extensa experiència docent del Marc destacaríem: El taller per al Centro Dramático Nacional que imparteix en La Térmica de Màlaga, al 2015 / La creació dels tallers que imparteix al Teatre Nacional de Catalunya des del 2004 fins el 2014 / L’ any acadèmic que va  treballar a temps complert al “NEGUS Performing Arts College” de Londres com a Director/Professor de Teatre Musical i Interpretació, 2006-07